søndag 25. september 2011

Søndagsbaking.

En fin høstsøndag med akkurat passe balanse mellom opplevelse og avslapping. Vi er to trikkesertifikat rikere og har magene fulle av deilig mat og en liten iskremklump. Mor har til og med hatt tiltak til å bake. Det ble en allbruksdeig som ble til litt av hvert:

Grov, ekstra snasen grunndeig.
Først det våte:
 50 gram smør (gjerne det beste smøret du har)
2 dl melk
1,5 dl kulturmelk
1 ts agave eller honning
1/5 ts salt
      Smelt smøret i en liten kjele og hell over melken når det er smeltet. Varm opp til ca 60 grader. Ha det over i bakebollen, tilsett søtning og salt og hell i kulturmelken. På denne måten får væsken rett tempereatur med én gang.

Det tørre:
1/2 pakke gjær (tørr eller fersk etter smak eller forråd)
2,5 dl Fibra fullkornsmel
1 dl siktet rugmel
1 dl sammalt hvete grov
     Ha i gjær, rugmel og sammalt hvete. Ha i fibramel til deigen har en passe konsistens, heller litt for bløt enn for tørr.

Sett deigen til heving i 30 min. Lag et lite brød, rundstykker, horn, eller "polarbrød", små pizzaer, pizzasnurrer, eller hva annet du måtte komme på. Stek på 200 grader, midt i ovnen for småbakst og nederst for større.

Her ble det horn og "Polarbrød" av deigen. "Polarbrødene" blir til ved å kjevle ut deigen og stikke ut med pepperkakeformer. Vi brukte runde, stjerneformede og hjerteformede - også dekorerte vi de runde med bilformer og togformer.
Ideén til polarbrødene har jeg hentet fra Alvebentobloggen til Anita fra Alveslottet og har bakt hennes oppskrift med hell flere ganger tidligere.

Hornene har fått to typer fyll: Feta og norvegia i en type og tørka tranebær og solsikkekjerner i den andre typen.


Som seg hør og bør, fløyt osten ut av hornene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad for en kommentar, og skal prøve å svare på dem alle sammen. Kom gjerne med tips og vink eller spørsmål til innleggene.